Microfilm, microfiches en vensterponskaarten digitaliseren

Het herkennen van microfilms, microfiches en vensterponskaarten

In de praktijk hebben veel organisaties niet (vaak) meer met microfilms, microfiches en/of vensterponskaarten te maken. Wellicht is er binnen uw organisatie al niemand meer te vinden die deze informatiedragers van ‘vroeger’ nog kan herkennen. Wist u dat Karmac vroeger actief was in de microverfilming? Tegenwoordig maken we de verfilmde beelden professioneel weer digitaal.

Microfiches komen voor in verschillende vormen. Ze kunnen achter elkaar op een microfilm geplaatst zijn, bij elkaar in een jacket of per stuk in een vensterponskaart. Microfiches kunnen positief of negatief zijn opgenomen. Daarnaast komen er ook meerdere formaten voor, dit wordt uitgedrukt in millimeters (mm). Vaak werd er naast het origineel ook een duplicaat gemaakt als back-up. Deze herkent u aan een blauwe gloed van de beeldjes.

Meer weten over microfilm, microfiches en vensterponskaarten digitaliseren?

Microfilms digitaliseren

Een microfilm is een lange serie microfiches achter elkaar geplaatst op een microfilm. Er komen verschillende soorten en maten microfilms voor. Er bestaan korte en lange films, de lengte van de film bepaalt het aantal beelden of opnamen wat er op staat. De inhoud van de beeldjes, tekstdocumenten A4 of bijvoorbeeld grote bouwtekeningen, heeft ook invloed op het aantal beelden wat op de film staat.

Een film van 16 mm en 65,5 meter lang kan bijvoorbeeld 2.500 opnamen in A4 formaat bevatten. Karmac heeft verschillende microfilm scanners en bijbehorende software tot haar beschikking om alle typen microfilms vakkundig voor u te digitaliseren. Indien de beelden op de film nog niet zijn ingedeeld (geblipt), verzorgt Karmac ook het indelen en het aanvullende metadateren.

Microfiches digitaliseren

Microfiches worden vaak in een jacket geplaatst. Hierbij zijn meerdere fiches naast en onder elkaar geplaatst in de jacket. Een titelstrookgebied aan de bovenkant van de jacket geeft meestal de titel van het microfiche en de inhoud aan. Karmac heeft verschillende scanners staan met bijbehorende software voor het digitaliseren van de microfiches.

De fiches worden zorgvuldig, met beschermende handschoenen, uit de jackets gehaald en gedigitaliseerd. Afhankelijk van uw wensen worden de fiches teruggeplaatst in de originele jacket of ompakt naar nieuw materiaal. Op basis van de inhoud van de fiches wordt de indeling en naamgeving afgestemd.

Vensterponskaarten digitaliseren

Bij vensterponskaarten is één microfiche in een vensterponskaart geplaatst. Hierbij is een venster om het microfiche geplaatst, die ook geponst kan zijn. Karmac heeft passende scanapparatuur en software beschikbaar voor het aflezen van de ponsgaatjes (Hollerith-code). Op basis hiervan worden de gedigitaliseerde beelden gemetadateerd. De scanners van Karmac kunnen geautomatiseerd grote hoeveelheden vensterponskaarten scannen, waardoor het digitaliseringsproces efficiënt wordt uitgevoerd.

Ons proces

Meer weten over hoe onze adviseur u van A tot Z bijstaat van uw aanvraag tot succesvolle afronding van het project?

Meer weten over de mogelijkheden?

Wilt u uw archief digitaliseren of wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen? Ik beantwoord graag al uw vragen.

Your Image